Gullklumpen
2023
Årets tema
2023 : MYSTIKK
Bare ordet i seg selv oser av noe mystisk og gåtefullt. Det er forføreriske og uante krefter i sving, guddommelighet, overtro, svart magi og skjulte hemmeligheter.
Ordet mystikk stammer fra det greske ordet «myo» som betyr å lukke øynene og ordet «mysterion» som betyr hemmelighet eller noe som opptrer skjult for oss.
Hva blir ditt konsept
ved bruk av ordet "MYSTIKK"?
Vi ønsker deg lykke til og gleder oss til spennende resultater!

Mystikk har sitt opphav i religion. Ordet eksisterer i kristendom, jødedom, islam, buddhisme og hinduisme, og forklares som et mål om indre forening med det guddommelige. En lengsel etter åndelig og gudommelig innsikt som oppnås gjennom sinnets ro og oppmerksomhet.
I dagligtale tenker vi på mystikk som noe mystisk, magisk, noe forunderlig, uforklarlig og ubegripelig.
Synonymer til ordet mystikk er: mystisk, magisk, abstrakt, gåtefull, hemmelig, kryptisk, uforklarlig, uforståelig, forvirrende, besynderlig, drømmeaktig, ubegripelig, åpenbaring, profeti, spirituelt og nådegave.
Mystikk kan oppleves i møte med naturen. En følelse av å være i ett med naturen, i enhet med noe større enn oss selv, en guddommelig eller åndelig tilknytning til himmel og jord.
Mystikk kan oppleves i møte med et menneske som er pirrende og tiltrekkende, skremmende og fryktinngytende, gåtefull og mystisk.
Mystikk eksisterer i gammel norsk folketro, der huldra, tusser, troll og andre mystiske vesener skjuler seg i mørke skoger, myke enger av myrull, blant dype daler og høye fjell, bunnløse tjern, i fossefall og bratte juv.
Mystikk er mysterier, ting vi ikke forstår og som vi undrer oss over. Uløste gåter og uforklarlige hendelser, merkelige fenomener, tapte eller skulte verdener, spøkelser, vampyrer og åndeverdenen med demoner og engler, underlige gjenstander og merkverdige begivenheter, mystiske forsvinninger, vesener fra andre planeter, UFO-er og utenomjordiske landskaper.
Mystikk kan knyttes til steder som fyller oss med undring og andakt. Som Pyramidene i Egypt, Machu Picchu i Peru, oldtidens steinmomenter som Stonehedge og myteomspunne steder som Atlantis og Bermudatrianglet.
Mystikk kan være magi. En åndskraft som er vanskelig å forklare. Overnaturlige evner. Mennesker som går på glødende kull, folk som svever, spådomskunst, parapsykologi, sjamaner med krefter vi ikke forstår. Ren Bløff? Eller har vi bare ikke svar på det forbløffende.
Er ikke selve livet mystikk? En undring over liv og død, over universets opprinnelse. Hvor kommer vi fra? Hvor går vi? Hvor ender vi?
LA MYSTIKKEN FLYTE INN I DITT EGET KUNSTNERISKE UTTRYKK.
2023
2023
Gullklumpen
Kategorier
Du kan delta i følgende kategorier:
Kampanje
Med utgangspunkt i årets temaord kan du lage en reklame- eller holdningskampanje for en valgfri avsender. Du velger selv den/de mest hensiktsmessige mediekanalen(e) til å nå den definerte målgruppa. Bidraget leveres i egnet format for kampanjeprodukter samt en kampanjepresentasjon. Kampanjeproduktene burde også følge aktuelle standarder i forhold til lengde/omfang etc. Sentralt i vurderingen er bidragenes evne til å nå de definerte målgruppene med et tydelig budskap på en kreativ måte.
Eksempler på hva du kan lage:
Grafisk design / Illustrasjon
I denne kategorien skal du jobbe med et grafisk uttrykk, illustrasjon, typografi eller en kombinasjon av disse. Sentralt i vurderingen er produktets layout, lesbarhet, fargebruk, komposisjon, kommunikasjon med målgruppe og estetikk.
Eksempler på hva du kan lage:
- LP-cover
- Pakningsdesign
- Magasindesign
- Reklameplakat
- Brosjyre
- Logo/visuell profil/branding
- Spilldesign
- Appdesign
Eksempler på hva du kan lage:
Historiefortelling / tekst
I denne kategorien premieres bidrag som har en tydelig fiksjonshistorie. Det er tekstens innhold, budskap og dramaturgi som er sentral i vurderingen.
Eksempler på hva du kan lage:
- Tegneserie
- Hørespill
- Filmmanus
- Barnebok
- Illustrert novelle
Eksempler på hva du kan lage:
Film
I kategorien FILM vektlegges bidrag som har en tydelig fiksjonshistorie. Det er filmens fortelling, budskap og estetikk som er sentralt i vurderingen.
Eksempler på hva du kan lage:
- Fiksjonsfilm
- Animasjonsfilm
- Musikkvideo
- Eksperimentell filmkunst
Eksempler på hva du kan lage:
Dokumentar
I kategorien dokumentar skal du skildre noe fra virkeligheten, da med autentiske personer, miljøer eller hendelser. Du kan også lage en dokumentar med en mer poetisk tilnærming, der estetikk står sentralt. Temaordet åpner opp for mange tolkningsmuligheter som passer godt med denne kategorien. F.eks. kan et bidrag i denne kategorien handle om dedikerte mennesker med ulike samfunnsengasjement eller lidenskaper som de dyrker.
Eksempler på hva du kan lage:
- Dokumentarfilm
- Fotodokumentar
- Radiodokumentar eller Podcast
- Journalistisk reportasje/nyhetssak, feature eller portrettintervju.
Eksempler på hva du kan lage:
Foto
I kategorien foto er det ønskelig med fotobidrag som vektlegger det estetiske visuelle uttrykket. Det er ønskelig at dere leverer en serie fotografier med et tydelig helhetlig utrykk inspirert av årets temaord. Bidragenes tekniske kvalitet og deres estiske/kunstneriske uttrykk er sentralt i vurderingen.
Eksempler på hva du kan lage:
- Motefotografi
- Kunstfotografi
- Reklamefoto
Eksempler på hva du kan lage:
Animasjon / 3D
Går du for animasjon skal du jobbe med et visuelt uttrykk, illustrasjoner og typografi i bevegelse. F eks kan du lage en «Title Sequence» til en tenkt TV-serie, film, spill eller lignende, eller du kan løse det ved å lage «Animated Lyrics» til en sang. Eller kanskje du ser en helt annen mulighet å løse oppgaven på.
Eksempler på hva du kan lage:
- Animert storytelling
- Spillkonsept
- Diverse brukeropplevelser
- Interaksjonsdesign; digitale veiledere som feks oversiktskart
Informasjonsteknologi / Interaksjon
Temaordet åpner opp for mange tolkningsmuligheter som passer godt med denne kategorien. Det er krevende å designe brukervennlige og effektive IT-løsninger. Det handler om å utvikle idekonsepter og designe applikasjoner, spill og webløsninger som er brukervennlige, inkluderende, inspirerende, underholdene, nyttige, og sosialt og etisk ansvarlige. Løsningene dere presenterer kan være presentasjoner av ferdig utviklede idekonsepter og demoer til fiks ferdige IT-lløsninger alt ettersom hva som vil være mulig med tanke på det ferdighetsnivået du innehar.
Produksjonskrav
Believe what you like, but don’t believe everything you read without questioning it.
Pauline Baynes
Årets jury 2023
Geir Totland / Anders Malmø / Lotte Aas / Christina Svien / Gry Solberg / Ann Kristin Lind / Kjetil Røise
Mari Kathrine Andersen / Andreas Kløfta Nilsen / Thor Christian Maast / Marlene Løkkemo